holton street by paper house project

Holton Street_01

all images courtesy of paper house project

the old-meets-new type of house renovation/extension work in UK has been one of my favorite go-to when i am looking for the urban dwell renovation inspiration. i recently came across london-based paper house project‘s work and the holton street project is a perfect sample of their work : minimal yet rich in personality,  which is also michitecture’s design mantra.

” We don’t think sustainability should be a special design feature, but rather a fundamental idea that informs every decision we make from start to finish.”

all project images and description are provided by paper house project (thanks james!).

project description

Set within the Carlton Square Conservation Area in East London, this two-story end of terrace period property suffered from a lack of natural light, low ceiling heights and a disconnection to the garden at the rear.

The clients preference for an industrial aesthetic along with an assortment of antique fixtures and fittings acquired over many years were an integral factor whilst forming the brief. Steel windows and polished concrete feature heavily, allowing the enlarged living area to be visually connected to the garden with internal floor finishes continuing externally. Floor to ceiling glazing combined with large skylights help define areas for cooking, eating and reading whilst maintaining a flexible open plan space.

This simple yet detailed project located within a prominent Conservation Area required a considered design approach, with a reduced palette of materials carefully selected in response to the existing building and it’s context.

 

Holton Street_04

Holton Street_02

Holton Street_03

Holton Street_10

all images courtesy of paper house project

this project is also long-listed of new london architecture’s don’t move, improve 2016 (michitecture previously has featured the winner of 2012 ‘mapledene road by platform5 architects‘).

team & image credits

Architect: Paper House Project | Client: Confidential | Structural Engineer: Design Note Consultants | Contractor: Future Building Solutions | Building Control: London Building Control | Photographer: Simon Maxwell

Paper House Project was founded in London in 2014 by James Davies, with John Weir joining as Director in 2016. Both directors have worked on award winning residential and commercial projects for a wide range of high profile architecture studios in London, Barcelona, and New York. Paper House Project are registered with the Architects Registration Board (ARB) and are chartered members of the Royal Institute of British Architects (RIBA).

holton street by paper house project

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s