here comes HE

YAP-2013-BAM[all photos credit: Alberto Sinigaglia ]

design a temporary summer pavilion at PS1 has became one of the most anticipated annual events among the young architects. besides the winning proposal will be realized on site (oppose to many other design competitions that only left us fancy renderings to imagine), when it comes to music, architecture, and exhibition programs all together — you know it is guaranteed to be a unique experience for music fans, artists, and anyone who wants to have fun in creative way.

when i found out turin-based bam! is awarded as the winner of the YAP MAXXI 2013 ( an annual program in partnership with MoMA/MoMAPS1 in new york, USA, CONSTRUCTO in santiago, chile and the Istanbul Modern), i can’t wait to see its realization. the suspended volume is designed in a minimal cube shape which not only provide a nicely shaded, ventilated space underneath, it transforms into a lantern at night.

the following text is provided by bam! Bottega di architettura metropolitana :

He is a complex architectural garden made of a lawn, a big platform and a light volume suspended in front of the concrete walls of MAXXI’s galleries.

The protagonist of the scene is the large suspended volume, which through its size, color, the recreational use of water and its shadow establishes an interaction with the museum outdoor spaces, receiving its resting places.

YAP-2013-BAM

The transparency and the apparent weightlessness of the installation generates a dialogue and a stimulating contrast with the imposing masses of the museum and its sinuous geometries.

YAP-2013-BAM

YAP-2013-BAM

YAP-2013-BAM

YAP-2013-BAM

YAP-2013-BAM

YAP-2013-BAM

YAP-2013-BAM

The large volume follows the wind movement, emphasizing the lightness of the materials that compose it. The color and transparency of the material, in contrast to the mineral character of the museum, give amazing color reflections that vary with the incidence of light onto the volume façades, allowing He to change his appearance during the day.

As evening falls, He becomes a big suspended lantern, a landmark that enlightens MAXXI and its piazza.

YAP-2013-BAM

The realization of He is the result of an experimental process and a multidisciplinary approach aimed at resolving both the engineering challenge of suspending the volume upon the square, both the manufacturing of the installation, involving skills, techniques and details typical of rigging, climbing and nautical science.

YAP-2013-BAM

HE_by bam_night_3

YAP-2013-BAM

The need to minimize the structures found an answer in a superior ring realized entirely in stretch steel cables, which allows the suspension of the volume. The textile volume have been realized with a material commonly use in agriculture which have been handicraft manufactured with nautical details.

This has made possible the inedited use of the material, whose typical features could not allow the flatness of He’s surfaces, and the interesting moiré effect from the superimposition of fabric.

The design of the square is also ruled by the yellow color, by the out-of-scale logic and the use of materials out of their context.

The garden below the textile volume is organized with a wooden platform and a lawn which defines a bank used as an informal seat. The seating system is designed with an ergonomics approach, enhancing the comfort during the layover. On the platform various large seatings are shaped with large backrests ensuring both the comfort of the layover and a playful use.

Along the perimeter of the volume a timed system produces a light rain that drops on the platform underneath, defining the space and refreshing the visitors.

In the evening the platform become YAP event stage, recreating a new centrality in the museum square.

HE_by bam[all photos credit: Alberto Sinigaglia ]

thank you bam! for sharing these fantastic images with us!

a little bit more about HE

+ you can check out the construction photos here via designboom

+ simply awesome concept diagrams by bam! via designboom

+ stop by bam!’s website to see who are these cool kids behind HE

+ the MAXXI: museum of Xxi century arts is designed by zaha hadid architects

here comes HE

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s