St Laurentius Town Centre by C18 Architekten

 St Laurentius Town Centre by C18 Architekten

[all photos: Brigida Gonzalez | courtesy C18Architekten

昨天剛介紹了社區劇場 (community theatre), 今天接著這個由Stuttgart-based C18 建築事務所設計,2009年剛完工,位在德國Hailfinger市的市民中心 (town centre)。

the minimal look of building itself blends into the neighborhood, makes a low-key yet effective statement.

St Laurentius Town Centre by C18 Architekten

St Laurentius Town Centre by C18 Architekten

✚ 屋頂的斜角參考了鄉村以及傳統的建築造型。一些大型窗戶以及落地窗讓內外採光更良好,也保持視線的流暢。

St Laurentius Town Centre by C18 Architekten

✚ 從背後看似乎是個對稱端正的屋頂設計( 喜歡窗戶旁不對稱的white paint )

St Laurentius Town Centre by C18 Architekten

✚  轉個彎,發現屋頂的設計並沒有想像中的那麼安分,稍微傾斜的屋頂線與外牆創造出動感的平衡 ( dynamic balance )。

St Laurentius Town Centre by C18 Architekten

St Laurentius Town Centre by C18 Architekten

✚  簡單的室內設計,幾乎看不見的樑柱牆角線,室內沒有想像中的厚重。

St Laurentius Town Centre by C18 Architekten

photos: Brigida Gonzalez | courtesy C18Architekten

也許外表平淡了一些,(許多市民中心的工程預算不高,也許是主導設計的原因吧)

相對很多新建築物似乎為了要證明自己是新的,拼了命大聲的說” look at me! “,

高調,也顯得不尊重當地的既有環境背景。

這個市民中心簡單的把屋頂延伸,看似平凡中卻也透露出細膩的設計巧思,

才是真正作為設計師的最高精神。
St Laurentius Town Centre by C18 Architekten

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s