[spanish week] BC House, Barcelona, by BAAS

[spanish week] BC House, Barcelona, by BAAS

[photography:Eugeni Pons, all images courtesy of BAAS ]

hope you’re all enjoying a fun summer time! it’s getting crazy hot again in philadelphia… anyway, today I have one more post for the Spanish week, a beautiful apartment designed by barcelona-based architecture studio BAAS.

in case you don’t know why i am hosting a spanish week: this is a event inspired by the FIFA world cup team, spain!

BC House, Barcelona | Montserrat de Casanovas 105 – 08032 Barcelona

http://www.jordibadia.com/uk.php

Here’s the description from BAAS:

” Turó Park is one of Barcelona’s few remaining green lungs in the wake of the city’s construction boom during the second half of the 20th century. This haven goes almost unnoticed hidden amongst the built-up city landscape, yet still retains the charm and elegance of the great park it once was. ”
” … Just next to the water-lily pond, the redevelopment takes place in one of the first three buildings the renowned architect Francesc Mitjans designed within the Eduard Marquina gardens. Back then, the park encompassed his proposal and the residences basked in the midday sun, with bedrooms occupying what is now the open space. Population growth and property speculation have meant that later constructions stand very close to the daytime areas of the original buildings, giving the sensation that the latter have turned their backs on the park.”

這棟緊臨巴賽隆那Turó公園蓮花池的公寓當初是由知名建築師Francesc Mitjans所設計。BAAS的設計師發現由於一連串的建設開發,很多住戶的最佳採光空間以及視野都沒有發揮最大的功效,於是在這個案子他們決定要把光線跟視野當作主軸概念來發展設計。從這裡可以發現利用展示櫃區隔空間屬性,同時也保留了部份的穿透感。

[spanish week] BC House, Barcelona, by BAAS
[photography:Eugeni Pons, all images courtesy of BAAS ]
“… Our project endeavours to correct this mistake and offer sunlight and park views. The design aims to restore the original atmosphere to the spaces of the house, doing whatever is needed to achieve this. First of all, the functional layout is inverted by expanding the space towards the interior and by outlining a split which crosses the property and joins both façades. Therefore, the structural system of supporting walls is contradicted, creating a continuous and free-flowing space reinforcing and underpinning each of the existing openings. Finally, all furniture is placed lengthways to secure cross-views which guarantee trees and greenery are visible at all times from each of the three main spaces: the living room, the master bedroom and the kitchen. Materials are those chosen in his time by Mitjans: oak, marble, chrome and, as a colour scheme, white.”

活動式的隔板也可以因應需要創造不同空間隱蔽性。

[spanish week] BC House, Barcelona, by BAAS

沿著走道有大量的窗戶讓光線進來室內

[spanish week] BC House, Barcelona, by BAAS

另外一個閱讀空間 

[spanish week] BC House, Barcelona, by BAAS

用餐空間 ( 仔細看,背後那個不是鏡子,只是玻璃牆 )

[spanish week] BC House, Barcelona, by BAAS

到另一邊的廚房 –很大的流裡台啊。同樣的,如果把玻璃牆打開,就可以讓廚房以及用餐空間連通。這種隔間的做法在他們事務所其他案子也常常可以看到。

[spanish week] BC House, Barcelona, by BAAS

[spanish week] BC House, Barcelona, by BAAS

[spanish week] BC House, Barcelona, by BAAS

[spanish week] BC House, Barcelona, by BAAS
[ all images courtesy of BAAS]
跟百葉窗的概念依樣,不過這個pine wood with metal trim ( 金屬邊 )的細部優雅多了….
週末又到了,大家好好放鬆一下心情,迎接另一個星期囉!
[spanish week] BC House, Barcelona, by BAAS

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s